Allt om Champions League

UEFA Champions League är den största ligan i Europa och förmodligen den största i världen. Champions League samlar mästarna från Europas ligor och ställer dom mot varandra i en turnering som går från juli till maj.

Mästerskapen börjar med tre utspelningsrundor och sedan får de 10 klubbarna som överlever det gå vidare till till 32-gruppen, där 22 klubbar redan har kvalificeras automatiskt. Det finns åtta grupper med fyra klubbar som alla spelar en hem-och-bort-match mot de tre andra klubbarna i gruppen. De två bästa klubbarna går vidare till knockout där det är ännu en hem- och borta match för att bestämma vem som går vidare till nästa omgång. Detta kulminerar i en winner-takes-it-all-match.

Vinnare av Champions League

Vinnaren av Champions League kvalificerar sig till UEFA Super Cup och FIFA Club World Cup. Det nuvarande Champions League-formatet grundades 1992. I 2013-finalen när Bayern München slog Borussia Dortmund 2-1 var matchen den mest kollade sportevenemang världen det året.

Champions League har vunnits av 22 klubbar, med 12 som har vunnit minst två gånger. Real Madrid har varit dominerande klubb i tävlingen med 10 titlar. De fyra bästa klubbarna från Europas större ligor i Spanien, England och Tyskland får vardera fyra automatiska Champions League-platser och Italien får tre.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*